Ocet jabłkowy jest produktem, który jest ceniony od czasów starożytnych za właściwości lecznicze. Niewielu wie, że ocet jabłkowy oprócz oczywistego zastosowania w kuchni, jest także wykorzystywany w szeroko pojętej profilaktyce zdrowia. Jak zrobić ocet jabłkowy? Jak ocet jabłkowy wpływa na zdrowie i czy ma właściwości odchudzające?
Ocet jabłkowy – co to jest?
Ocet jabłkowy zyskał popularność dzięki nurtom związanym z propagowaniem zdrowego stylu życia i tym samym naturalnej, ekologicznej żywności. Okazało się, że już źródła historyczne głoszą, że spektrum wykorzystania octu jabłkowego jest dużo szersze niż tylko jako dodatek do sosów sałatkowych, czy marynat. Z powodzeniem jest używany jako produkt wspomagający trawienie, łagodzący dolegliwości górnych dróg oddechowych oraz posiadający właściwości aseptyczne.
Jak powstaje ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek.
Proces produkcji octu jabłkowego można podzielić na dwa etapy:
- W pierwszym etapie w procesie fermentacji z jabłek wytwarzany jest cydr – popularny, orzeźwiający napój o kilku procentowej zawartości alkoholu.
- W drugim etapie zawarty w cydrze alkohol pod wpływem bakterii Acetobacter przechodzi w kwas octowy, który jest podstawowym składnikiem finalnego produktu.
Warto podkreślić, że w procesie produkcji używane są różne odmiany jabłek, dlatego produkt finalny może mieć odmienne właściwości organoleptyczne. Różnice dotyczą zarówno nut smakowych, klarowności, jak i barwy octu jabłkowego – od jasnożółtej po brązową.
Co zawiera ocet jabłkowy?
– kwas octowy;
– kwas mlekowy;
– kwas cytrynowy;
– kwas propionowy;
– związki polifenolowe;
– beta-karoten;
– pektyny;
– witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy);
– witaminę C;
– składniki mineralne (sód, potas, wapń, magnez);
– aminokwasy.
Ocet jabłkowy – właściwości
Proces produkcji octu jabłkowego jest prosty, a koszt komponentów sprowadza się do wartości użytych jabłek. Właściwości octu jabłkowego przekładają się na jego wszechstronne zastosowanie.
Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze:
– zakwaszenie żołądka;
– wsparcie procesów trawiennych;
– ochrona przed zatruciem pokarmowym;
– normalizacja profilu lipidowego;
– profilaktyka chorób górnych dróg oddechowych (nosa, gardła, zatok);
– obniżanie stanu zapalnego w infekcji;
– wsparcie układu odpornościowego;
– neutralizacja wolnych rodników;
– wsparcie pracy układu nerwowego;
– wsparcie pracy mięśni;
– wsparcie pracy układu moczowego;
– obniżenie ciśnienia tętniczego krwi;
– działanie przeciwgrzybicze;
– wsparcie dobrej flory jelitowej.
Ze względu na kwaśny odczyn octu jabłkowego będzie on wspierał trawienie białka do aminokwasów. Ma to o tyle kluczowe znaczenie dla zdrowia, że niestrawione białko po pierwsze nie zostanie wykorzystane przez organizm, a po drugie będzie indukować reakcję zapalną w organizmie. Niestrawione białka obce, które przedostają się przez nieszczelną błonę jelit, będą niepotrzebnie stymulowały układ odpornościowy organizmu. Reakcja immunologiczna, której najczęściej towarzyszy stan zapalny to aktywacja limfocytów T i limfocytów B oraz komórek żernych, czyli makrofagów. Nadmierna stymulacja układu odpornościowego może być jednym z powodów powstawania chorób autoimmunologicznych.
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Czy picie octu jabłkowego ma właściwości odchudzające? Redukcja masy ciała to złożony proces. Dodanie jednego elementu, w postaci picia roztworu wody z octem jabłkowym z pewnością nie przyniesie spektakularnych rezultatów. Jednak ze względu na korzystne dla funkcjonowania organizmu, właściwości octu jabłkowego mogą przyczynić się do wsparcia ustroju w trakcie zdrowego odchudzania.
W procesie odchudzania podstawą jest ustalenie właściwego deficytu energetycznego, poniżej całkowitej przemiany materii. Oznacza to, że zaleca się przyjmowanie ilości pożywienia mniejszej, niż wynika z potrzeb organizmu. Może to powodować uczucie głodu, co może negatywnie wpływać na kontynuację założeń diety redukcyjnej. I w tym miejscu należy nadmienić, jak na odchudzanie wpływa ocet jabłkowy.
Pektyny, które naturalnie występują w occie jabłkowym, przyczyniają się do zwiększenia objętość treści pokarmowej, co daje uczucie sytości i dodatkowo opóźnia tempo opróżniania żołądka. Polioligosacharydy i oligosacharydy stanowią frakcję błonnika rozpuszczalnego w kwaśnym środowisku i mają działanie żelujące, dzięki temu zachowana jest regularność wypróżnień. Zahamowanie łaknienia, ograniczenie uczucia głodu i poprawa procesów trawiennych są przesłankami ku temu, żeby stwierdzić, że ocet jabłkowy wspiera odchudzanie.
Ocet jabłkowy – jak dawkować?
Proporcje napoju jabłkowego to 1 łyżka octu jabłkowego na szklankę wody. Zaleca się wypijanie w ten sposób przyrządzonego napoju 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami. Taki zabieg według twórców diety octowej będzie miał wpływ na wzmocnienie odporności, poprawę pracy przewodu pokarmowego i normalizację parametrów biochemicznych organizmu. Kuracja octem jabłkowym powinna być przerywana tygodniowymi odstępami, żeby nie obciążać błony śluzowej żołądka. Warto też wspomnieć, iż nadmiernie kwaśne produkty mogą powodować degradację szkliwa zębów. Jeżeli spożywanie octu jabłkowego powoduje dyskomfort, należy w pierwszej kolejności zmniejszyć proporcje octu do wody, a jeśli to nie pomaga – należy przerwać jego stosowanie.
Przeciwwskazaniem do picia octu jabłkowego będą m.in. choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, nadżerki przełyku i inne schorzenia, w wyniku których została uszkodzona błona śluzowa.