200 gramów
3 sztuki
300 gramów
400 gramów
800 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
Krok 1
Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto – powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok.
Krok 2
W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 milimetra – cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.
Krok 4
W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr.
Krok 5
W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę.
Krok 6
Gotowe pierożki ugotuj w bulionie.